Sahabat Perjuangan

Thursday, July 4, 2013

Allahhuakbar! Sungguh besar pertolongan Allah pada kita!

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِّ الرَّحِيْم

Assalamu'alaikum para sahabat.

Sekadar perkongsian buat semua sahabat.

Kejadian tentang kebesaran Allah.
Allahhuakbar, Allah Maha Besar. Sungguh Allah adalah sebaik-baik penolong.
Kejadian yang telah buatkan saya tergamam seketika, akan ketetapan dan bantuan-Nya terhadap hamba-Nya.

Pada 4/7/2013, saya bersama 4 lagi orang sahabat kolej saya pulang ke KL dengan menaiki kereta. 1st time experience naik kereta balik, sebelum ni naik bas je. Lagi2 jadi driver, excited gitu. Huhu. 1st time naik highway pergi jauh, alhamdulillah, 150km dapat lepas. Walaupun ngantok ada hakikat, tapi amat best.

Lepas 150km gitu, kami cadang makan kat RNR Ayer Keroh. Recharge energy.

Lepas makan, kami pun pergi isi minyak kat stesen dekat sebelah RNR tu. Tapi dah tukar driver pun, saya penat. Haha. Masa tengah isi minyak, dengan spontannya saya keluar dan letak porch bag saya atas kereta. Tiba2 rasa tak selesa kan letak porch bag kat sisi. Habis je isi, dengan selamba saya masuk kereta. Allahhu, memang sifat pelupa saya ni dah terok sangat, sampaikan porch bag tak perasan nak bawak masuk sekali. Dalamporch bag tu lah segala barang2 saya letak, phone, perfume, dompet, kunci motor dan pendrive.

Agak2 dah 1km, tiba2 rasa lain macam je pinggang kosong. Raba2 lepas tu perasan yang porch bag takde. Allah. Terus berhenti kereta kitorang. Bila saya keluar nak tengok balik beg tu, Allahhu, dah takde. Terus saya jadi kelam kabut. Kitorang decide untuk patah balik. Highway, jauh jugak nak patah balik, kna cari susur keluar dulu baru boleh patah balik.

Takde apa yang difikir dalam kepala ni. Hanya mampu doa, agar Allah temukan semula porch beg tu.

Bila dah pusing dan sampai stesen kat RNR tu, terus saya berlari dan cari beg tu. Takde. Bila tanya kat pekerja situ, dia pun tak nampak. Lagi2 pekerja tu orang Thailand, tak tahu bahasa melayu, memang lagi pening lah kan. Bila dah confirm takde, terus saya berjalan keluar highway, dengan beranggapan mungkin beg tu jatuh dekat2 jalan keluar ke highway. Tapi sayang, takde. Mungkin beg tu dah jatuh jauh, ataupun orang dah ambik. Dan bila kitorang jalan semula tempat yang sama, memang ternyata takde.

Allahhu, memang takde rezeki nak jumpa semula. Mulanya rasa down sangat, air mata pun hampir nak mengalir. Bayangkanlah sehelai sepinggang kan. Sebelum ni phone hilang, dan sekarang porch beg yang ada barang penting pulak hilang.

Allahhu, ujian Allah ini terlalu besar dan berat bagi saya yang lemah ni untuk hadapi.

Hiba rasa. Terus hampa dan sedih. Hanya tinggal phone dan ipod saja yang dapat diselamatkan yang berada kat tangan. Nak buat macam mana, redha sajalah yang mampu. Dan berharap agar Allah kuatkan diri untuk hadapi ujian ni. Tanpa cakap panjang, saya pun terus tidur. Tak mampu dah fikir banyak, lemah dah diri. Mungkin tidur dapat tenangkan hati yang tengah sedih.

Tiba2 saya dikejutkan dengan dengan suara bising sahabat2. Saya pun pelik kenapa mereka bising. Dan lepas tu saya nampak ada kereta Toyota Rush kat depan bagi signal dan slowkan kereta kat depan kitorang. Bila saya tanya, diorang kata kereta bagi signal untuk suruh kitorang berhenti. Pada mulanya tak tahulah apa tujuan. Ingat nak rompak ke apa.

Lepas dah berhenti tiba2 keluar dua orang pakcik dan seorang makcik dari kereta. Pakcik2 tu terus datang kereta dan suruh bukak tingkap. Lepas tu, tiba2 pakcik sorang ni tanya, "Adik, ada hilang barang tak?". Kami dengan cepat jawab "Ya". Lepas tu pakcik tu pandang saya yang ada kat belakang. Lepas tu dia kata "Eh, inilah orangnya, cuba tengok". Saya dengan mamai tak tahu apa2. tengah blur, pakcik tu suruh saya keluar dari kereta.

Pakcik tu terus pergi belakang bonet kereta, lepas tu dia keluarkan barang. Mula2 saya tak percaya je, mungkin barang lain. Tengok2, bila dah dekat dengan pakcik tu, ALLAHHUAKBAR! SUBHANALLAH! Porch beg saya! Saya tanpa berkata banyak terus capai beg saya dan terus sujud syukur. ALHAMDULILLAH. Beg saya dah dijumpai. Beg saya telah datang pada saya.

Saya rasa TERGAMAM, TERPAKU dan TERKESAN. Beg saya yang hilang kat tengah2 highway telah datang pada saya semula.

SYUKUR YA ALLAH! Itu saja yang mampu saya ungkapkan dalam hati saya. Betapa TERKEJUTNYA jiwa saya, ALLAH TELAH BANTU SAYA! ALLAHHU. Hanya air mata kesyukuran saja yang mampu saya ungkapkan.

Apabila kami borak dengan pakcik tu, macam mana boleh pakcik tu cam kereta dan tahu kami yang hilang beg tu, pakcik tu jawab, "Pakcik nampak beg kereta ni banyak". Allahhu, saya pun rasa tergamam sangat.

Bayangkan sajalah, pakcik tu kata dia dapat cam kereta kami, dan pakcik tu berhenti 2 kali kat RNR untuk cari kereta kami. Dan yang amat mengejutkan, dah hampir 60 ke 70km dari RNR Ayer Keroh tempat hilang tu, pakcik tu boleh jumpa kami. Dan pakcik tu sanggup pergi ke tengah highway, untuk selamatkan beg saya

SUNGGUH, ALLAH TELAH BANTU HAMBA-NYA. PERANCANGAN DAN ATURAN ALLAH UNTUK BANTU HAMBA-NYA, ALLAHHU, AMAT TERKESAN SEKALI.

Saya hanya mampu berterima kasih dan bersyukur pada Allah.

Sungguh tak sangka, ada juga insan seperti pakcik2 dan makcik tu, yang sanggup cari tuan punya beg tersebut, walaupun dalam jarak yang jauh. Allahhu. Mulia sungguh hati budi mereka.

Saya pun tak banyak duit dapat saya hulurkan kepada mereka sebagai tanda terima kasih. Saya hanya mampu doakan, agar pakcik2 dan makcik itu Allah luaskan pintu rezeki mereka, dan Allah balas mereka dengan kebaikan yang lebih. AMIN YA RABBAL 'ALAMIN.

Saya bukan nak kata besar atau riak ataupun takbur, tapi percayalah, jikalau kalian yang berada di tempat saya, kalian akan dapat merasainya, betapa air mata akan mengalir hanya kepada Allah.

Bila check balik beg semula, phone dan kunci bilik hilang, kunci motor ada, dompet ada, dan jugak pelekat kereta cop mohor "KHATAMUN NUBUWWAH" masih selamat, tasbih elektronik masih elok dan tak hancur dan juga perfume semua dalam dah hancur dan yang selamat satu perfume saja, perfume yang telah dibacakan 30 JUZUK AL-QURAN. ALLAHHUAKBAR. ALLLAHHUAKBAR. ALLAHHUAKBAR.

ALLAH MAHA BESAR. ALLAH SEBAIK-BAIK PENOLONG. 



2 comments: